Όλοι όσοι ασχολούνται με τις ιστοσελίδες, είτε την κατασκευή τους είτε όχι, ή με την τυπογραφία, έχουν συναντήσει το κείμενο που ξεκινάει με “lorem ipsum”. Αλλά έχετε καμία ιδέα τι σημαίνει, τι είναι, από που προέρχεται και γιατί το χρησιμοποιούμε;

Υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις και θα τις απαντήσουμε στην συνέχεια, και ίσως κάποιες ακόμα που σας γεννήθηκαν όση ώρα το σκέφτεστε.

Ξεκινώντας από το πρώτο πράγμα που μπορεί να αντιληφθεί κανείς, είναι ένα κείμενο που είναι γραμμένο στα Λατινικά. Μιλάμε για μία αρχαία και νεκρή γλώσσα, αλλά σε web developers/designers το Lorem Ipsum είναι πολύ γνωστό, και συχνά το αποκαλούν ως filler text ή greek copy (πηγάζει από την έκφραση “it all seems greek to me”, αρκετά οξύμωρο για μας).

Η κεντρική ιδέα πίσω από την χρήση του, είναι ότι θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να δουν και να παρατηρήσουν τον σχεδιασμό, την στοιχειοθέτηση και την γραμματοσειρά, αλλά όχι τις λέξεις. Σίγουρα είναι σημαντικό το στοιχείο ότι υπάρχει μια ομαλή κατανομή των γραμμάτων, και αποφεύγεται η χρήση επαναλαμβανόμενου κειμένου που θα γεμίσει την σελίδα, τύπου “εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο,…”.

Και σαφώς, κανείς δεν πρόκειται να μπερδέψει κάποια λέξη με κάποια από την δική του γλώσσα, θα έλεγα ότι είναι σχεδόν αδύνατο.

Από την άλλη δεν μοιάζει με κανένα άλλο κείμενο γεμίσματος (filler text) οπότε είναι πολύ δύσκολο να δημοσιευτεί κατά λάθος ως κάποιο τελικό κείμενο.

Παρατηρώντας το κείμενο όμως, από την πρώτη κιόλας λέξη, βλέπουμε ότι δεν έχει κάποιο νόημα. Η λέξη lorem δεν είναι κάποια υπαρκτή λέξη, αλλά δείχνει να είναι μέρος της λέξης dolorem που σημαίνει πόνος.

Οπότε έρχεται η ερώτηση “και τελικά τι γράφει; και γιατί είναι τόσο ανακατεμένα λατινικά;”

Πρώτα απ’ όλα, η πηγή του Lorem ipsum έχει εντοπιστεί από τον Dr. Richard McClintock, Director of Publications στο Hampden-Sydney College στην Virginia, σε ένα πραγματικό λατινικό κείμενο του Ρωμαίου φιλόσοφου Cicero. Το εν λόγω κείμενο ονομάζεται “On the Extremes of Good and Evil,” ή De Finibus Bonorum et Malorum.

Ο Richard McClintock, καθηγητής Λατινικών στο κολλέγιο Hampden-Dydney στην Βιρτζίνια, αναζήτησε μία από τις πιο σπάνιες Λατινικές λέξεις, την consectetur, από ένα απόσπασμα του Lorem Ipsum, και ανάμεσα σε όλα τα έργα της κλασσικής λογοτεχνίας, ανακάλυψε την αναμφισβήτητη πηγή του. To Lorem Ipsum προέρχεται από τις ενότητες 1.10.32 και 1.10.33 του “de Finibus Bonorum et Malorum” (Τα άκρα του καλού και του κακού) από τον Cicero (Σισερό), γραμμένο το 45 π.Χ. Αυτό το βιβλίο είναι μία διατριβή στην θεωρία της Ηθικής, πολύ δημοφιλής κατά την αναγέννηση.